Валютні операції в Odoo
Як правильно розносити банківську виписку при купівлі-продажі валюти

Для того, щоби коректно рознести банківську виписку при купівлі-продажі валюти в Odoo, необхідно спочатку налаштувати транзитний бухгалтерський рахунок. Зайдіть в модуль Бухоблік → меню Налаштування  План рахунків  відкрийте третій клас рахунків. Ви можете працювати з рахунком 333000 Грошові кошти в дорозі в національній валюті або 334000 Грошові кошти в дорозі в іноземній валюті. Тип рахунку вкажіть Оборотні активи та позначте Дозволити узгодження.

Зайдіть на головну панель приладів Бухобліку та зайдіть на виписку банку спочатку того рахунку, з якого ви продаєте валюту. Наприклад, ви продаєте євро, тому спершу розносимо цю виписку. 

При узгодженні операцій між власними рахунками не потрібно обирати партнера. Натисніть на Ручні операції → у полі Рахунок вкажіть 333 або 334 бухгалтерський рахунок. Після чого натисніть Підтвердити.

Далі зайдіть на виписку іншого рахунку, куди прийшли кошти після продажу валюти, наприклад на гривневий банківський рахунок. 

Натисніть вкладку Інші співставлення та оберіть рядок проведення, який система зробила на транзитний 333/334 рахунок.

При обміні валют виникає курсова різниця. Щоби її одразу списати, натисніть на Олівчик на рядку, який ви додали.

Очистіть поле із сумою і натисніть Enter на клавіатурі.

Натисніть на рядок різниці → зайдіть на вкладку Ручні операції → в полі Рахунок оберіть необхідний бухгалтерський рахунок. Якщо ви заробили на курсі, це може бути 714000 Дохід від операційної курсової різниці, якщо втратили - 945000 Втрати від операційної курсової різниці.

Після цього натисніть кнопку
Підтвердити.

Увійти залишити коментар
Налаштування інтеграції Odoo із сервісом Вчасно
Обмін вхідними та вихідними документами