Придбання основних засобів та МНМА
Бухгалтерський облік в Odoo

Для обліку основних засобів потрібно встановити додаток Бухоблік.

Наступним кроком буде налаштування моделі активів, де можна вказати період амортизації та рахунки для обліку ОЗ та нарахування амортизації. Для цього необхідно зайти в модуль БухоблікНалаштуванняМоделі активу.

Odoo • Text and Image

Чекбокс З дати експлуатації означає, що амортизація буде нараховуватися з дня введення в експлуатацію, а не з першого дня періоду амортизації, що є після дати придбання.

Далі на рахунку обліку основних засобів потрібно вказати відповідну модель активу і режим створення ОЗ: чернетка чи підтверджений документ.

Odoo • Image and Text


Такі налаштування на рахунку обліку активу означають, що коли буде дебетове проведення на цей рахунок, то система повинна автоматично створити актив із типом активу МНМА і балансовою вартістю, що дорівнює сумі проведення.

Таке проведення буде автоматично створено під час купівлі активу або вручну.

Далі можна проводити придбання основних засобів через рахунок від постачальника.

Для цього ми можемо вказати просто опис товару без заповнення колонки товар і обов'язково вказати рахунок, на якому потрібно відобразити придбання. У нашому випадку це рахунок обліку МНМА до якого ми прив'язали модель активу.

Odoo • Text and Image

Після підтвердження рахунку від постачальника система зробить проведення на рахунок обліку ОЗ, що в свою чергу створить основний засіб у системі. Далі фонове завдання буде автоматично генерувати проведення по амортизації відповідно до таблиці амортизації, що була згенерована при створенні ОЗ.

Odoo • Image and Text
Sign in to leave a comment
Автоматичне сторнування бухгалтерського запису
Бухгалтерський облік в Odoo