Як закрити річний період в Odoo?
Закриття звітного періоду

Перш ніж закривати річний період, потрібно виконати кілька кроків, щоби переконатися, що ваш бухоблік є правильним, оновленим та точним:

  • Переконайтеся, що ви повністю узгодили банківський рахунок (-и) до кінця року та підтверджуєте, що ваш баланс на кінцеву дату узгоджується з вашими балансами банківських виписок.

  • Переконайтеся, що всі рахунки-фактури клієнтів були введені та схвалені.

  • Підтвердьте, що ви ввели та узгодили всі рахунки постачальників.

  • Перевірте всі витрати, забезпечуючи їх точність.

  • Підтвердьте, що всі отримані платежі були введені та записані точно.

Перелік перевірок на кінець року

  • Перевірте податковий звіт та переконайтеся, що ваша податкова інформація є правильною.

  • Узгодьте усі ваші рахунки зі звітом балансу:

  1. Узгодьте свої банківські баланси в Odoo з вашими фактичними залишками балансу на ваших виписках. Використовуйте звіт узгодження з банківською випискою, щоб допомогти цьому.

  2. Підключіть всі транзакції на своїх грошових та банківських рахунках, виконуючи звіти розрахунків з кредиторами та звіти розрахунків з дебіторами.

  3. Перевірте свої рахунки, не забудьте повністю зрозуміти, які операції впливають на них та характер операцій, переконавшись у включенні кредитів та основних засобів.

  • Виконайте необов'язкову функцію співставлення платежів у спадному меню Більше на інформаційній панелі, перевіряючи всі рахунки-фактури постачальника та рахунки клієнтів з їхніми платежами. Цей крок є необов'язковим, але це може допомогти у процесі закриття року, якщо всі несплачені платежі та рахунки-фактури будуть узгодженими, то можуть призвести до помилок або помилок у системі.

  • Ваш бухгалтер, ймовірно, підтвердить ваші елементи балансу та запис книг для:

  1. Інструкції з корекції на кінець року, використовуючи меню Журнальних записів консультантів (наприклад, Звіти доходи поточного періоду та нерозподілені прибутки).

  2. Робота в процесі.

  3. Записи журналу амортизації.

  4. Кредити.

  5. Податкові коригування.

Якщо ваш бухгалтер закінчує аудиторську перевірку року, йому може знадобитися паперові копії всіх звітів балансу (наприклад, позики, банківські рахунки, передплати, звіти про податок на прибуток тощо), щоби погодити їх з балансом в Odoo.


Під час цього процесу найкращим кроком є ​​встановлення дати блокування для не-консультантів до останнього дня попереднього фінансового року, який встановлюється в налаштуваннях бухобліку. Таким чином, бухгалтер може бути впевненим у тому, що під час аудиту ніхто не змінює операції минулого року.

Odoo CMS - a big picture

Закриття фінансового року

В Odoo немає необхідності робити певний запис для закриття року. Звіти створюються в режимі реального часу, що означає, що звіт про доходи безпосередньо відповідає даті кінцевої дати, яку ви вказали в Odoo. Тому, якщо ви створюєте звіт про доходи, початкова дата відповідає початку фінансового року, а залишок буде 0.


Після того, як бухгалтер створить запис журналу для розподілу доходів поточного періоду, слід встановити дату блокування до останнього дня фінансового року. Переконайтеся, що перед тим, як це зробити, ви підтвердите, чи доходи поточного періоду у звіті балансу правильно відповідають балансу 0.

Sign in to leave a comment
Управління основними засобами в Odoo
Загальні налаштування та налаштування основних засобів вручну