Управління фінансовим бюджетом в Odoo
Загальний огляд та налаштування

Загальний огляд

Управління бюджетами є важливою частиною ведення бізнесу. Це дозволяє вам виміряти фактичні фінансові показники порівняно з плановим. Odoo керує своїми бюджетами, використовуючи як загальні, так і аналітичні рахунки.


Ми будемо використовувати наступний приклад для ілюстрації. Ми тільки розпочали проект зі Smith & Co, і ми хотіли би бюджетувати доходи і витрати цього проекту. Ми плануємо мати дохід від 1000, і ми не хочемо витрачати більше 700.

Налаштування

Спочатку потрібно встановити відповідні додатки для використання бюджету. Основним модулем є обліковий додаток. Перейдіть у модуль додатків та встановіть додаток Бухблік та фінанси.

Odoo CMS - a big picture

Додаткове налаштування також потрібне. Перейдіть до модуля Бухобліку ‣ Конфігурація ‣ Налаштування та увімкніть функцію Керування бюджетом.

Odoo CMS - a big picture

Позиції бюджету

Позиції бюджету - це загальні рахунки, за якими ви хочете зберегти бюджети (як правило, рахунки доходів та витрат). Вони повинні бути визначені таким чином, щоби система Odoo могла дізнатися за якими рахункам вона повинна отримувати інформацію про бюджет. Деякі з них можуть бути вже встановлені з вашим планом рахунків.


Щоб визначити позиції, введіть модуль Бухобліку ‣ Налаштування ‣ Позиції бюджету.


Для нашого прикладу нам потрібно визначити, які рахунки стосуються витрат нашого проекту. Створіть позицію та додайте елементи, щоби вибрати рахунки.

Odoo CMS - a big picture

У цьому випадку ми вибираємо три відповідні рахунки, в яких ми будемо замовляти наші витрати.

Odoo CMS - a big picture

Натисніть на кнопку Обрати.

Odoo CMS - a big picture

Збережіть зміни, щоби підтвердити свою позицію бюджету.


Повторіть ці кроки, щоб створити позицію бюджету. Тільки в цьому випадку виберіть відповідні рахунки на прибуток.

Аналітичний рахунок

Odoo повинен знати, які витрати мають відношення до певного бюджету. Для цього нам потрібно пов'язати наші рахунки-фактури та витрати з певним аналітичним рахунком. Створіть аналітичний рахунок, введіть модуль бухгалтерського обліку та натисніть Консультанти ‣ Аналітичні рахунки ‣ Відкрити діаграми. Створіть новий рахунок під назвою Smith & Co project і виберіть пов'язаного партнера.

Odoo CMS - a big picture

Встановіть бюджет

Давайте тепер встановимо наші цілі для нашого бюджету. Ми зазначили, що ми плануємо отримати 1000 з цього проекту, і ми не хочемо витрачати більше 700.


Щоб встановити ці цілі, введіть додаток бухобліку, виберіть Консультанти ‣ Бюджети та створіть новий Бюджет.


Ми маємо назвати бюджет. У цьому випадку ми називаємо це "Проект Сміта". Виберіть період, в якому буде застосовуватися бюджет. Далі додайте елемент, щоби вказати цілі в рядку бюджету.

Odoo CMS - a big picture

Виберіть позицію бюджету, пов'язану з бюджетним рядком. Іншими словами, виберіть позицію, яка вказує на рахунки, які ви хочете запланувати. У цьому випадку ми почнемо з нашого максимального рівня  700 . Виберіть позицію бюджету "Вартість" та вкажіть планову суму. Оскільки ми записуємо вартість, нам потрібно вказати негативну суму. Нарешті, виберіть відповідний аналітичний рахунок.

Odoo CMS - a big picture

Натисніть кнопку Зберегти та новий, щоб ввести бюджет доходу. Позиція бюджету - дохід, а запланована сума - 1000. Збережіть та закрийте.


Вам потрібно буде підтвердити та затвердити бюджет.

Перевірте свій бюджет

Ви можете перевірити свій бюджет у будь-який час. Щоб побачити еволюцію, давайте складемо кілька рахунків-фактур та рахунків постачальників.

Порада
Якщо ви використовуєте аналітичні рахунки, пам'ятайте, що вам потрібно вказати рахунок у рахунку-фактурі та/або рядки покупки.

Поверніться до списку бюджетів та знайдіть проект Сміта.


Через аналітичний рахунок, Odoo може враховувати рядки рахунків-фактур та рядки покупки, заброньовані в рахунках, і відображатиме їх у стовпчику Фактична сума.

Odoo CMS - a big picture
Примітка
Теоретична сума являє собою суму грошей, які ви теоретично могли витратити/повинні були отримати відповідно до дат. Якщо ваш бюджет становить 1200 протягом 12 місяців (з січня по грудень), а сьогодні - 31 січня, теоретична сума становитиме 1000, оскільки це реальна сума, яку можна було б реалізувати.
Увійти залишити коментар
Як закрити річний період в Odoo?
Закриття звітного періоду