Коли варто застосовувати рахунки постачальників чи квитанції закупівлі в Odoo
Налаштування та реєстрація квитанції

Квитанції закупівлі відрізняються від рахунків постачальника. Рахунки постачальника - це запити на оплату. Якщо ви видаєте замовлення на купівлю, у більшості випадків ваш постачальник надсилатиме рахунок постачальника. Залежно від політики щодо рахунків-фактур у вас є певний час для оплати рахунку. Квитанції закупівлі є підтвердженнями отриманих платежів. Це ваші повсякденні квитанції.


З точки зору бухгалтерського обліку це має значення, оскільки рахунок постачальника спочатку кредитує борговий рахунок, перш ніж узгодити з банківським рахунком. З іншого боку, ми зазвичай негайно сплачуємо квитанції закупівлі, що означає, що борговий рахунок не потрібний.

Крім того, квитанції закупівлі можуть мати різну суму податку на товарний рядок, оскільки рахунки постачальників застосовують одну суму податку на весь рахунок.


Якщо банківський рахунок вашої компанії використовується для оплати товарів, у яких видається лише квитанція про придбання, я повинен використовувати функцію квитанцій закупівлі в Odoo для їх обробки в бухгалтерському обліку.


Давайте розглянемо такий приклад: ми повинні купувати чай для наших клієнтів із місцевого магазину чаю, який не видає рахунки. Ми кожного тижня купуємо 50 євро за чай та чайник вартістю 20 євро. Ми платимо за допомогою банківського рахунку компанії.


Налаштування

Для обробки квитанцій закупівлі в модулі Odoo потрібно встановити один додаток. Перейдіть у меню додатків та встановіть додаток Бухобліку.

Odoo CMS - a big picture

Потім перейдіть на панель пошуку, видаліть пошук по модулю за замовчуванням та шукайте Закупівлі. Встановіть модуль Продажу та Ваучери купівлі.

Odoo CMS - a big picture

Зареєструйте квитанцію

Встановивши Продаж та ваучери купівлі, ви відкриваєте спадне меню нового додатку Квитанції закупівлі, який відображається в бкхобліку.


Щоб імпортувати квитанцію закупівлі чаю на суму 50 євро, введіть додаток бухобліку, виберіть Закупівлі ‣ Квитанції закупівлі.


Створіть нову квитанцію закупівлі та заповніть всю необхідну інформацію. Зверніть увагу, що у полі Платіж є вибір Заплатити пізніше або Заплатити зараз. Це суттєва відмінність, оскільки функція Заплатити пізніше створить обліковий запис боргу, тоді як Заплатити зараз зараховує банківський рахунок.


У більшості випадків ви сплачуєте зараз, таким чином, обираєте опцію Оплатити напряму. Додайте товари, відповідний рахунок та відповідний податок. Наприклад, ви вважаєте, що чай - 12% податку, а чайник - 21%.

Odoo CMS - a big picture

Перевірте квитанцію закупівлі, щоб опублікувати його. Не забувайте, що вам потрібно узгодити платежі, щоб повністю завершити транзакцію у вашому бухобліку.

Увійти залишити коментар
Як управляти рахунками постачальників?
Налаштування та відповідність рахунків постачальників в Odoo