Як встановити та використовувати умови оплати
Як встановити та використовувати умови оплати

Умови оплати визначають умови оплати рахунку-фактури. Вони застосовуються як до рахунків клієнтів, так і до постачальників.


Наприклад, для конкретного рахунку-фактури:

  • Оплата 50% протягом 10 днів

  • Оплата залишкового балансу протягом 30 днів

Примітка
Умови оплати відрізняються від виставлення рахунків у кількох областях. Якщо для певного замовлення ви зараховуєте клієнта до двох частин, це не термін сплати, а умови рахунку-фактури.

Налаштування

Налаштуйте звичайні умови оплати в меню "Налаштування" програми "Бухоблік". Опис терміну оплати - це той, який відображається в рахунку-фактурі або в розпорядженні продавця.


Термін платежу може мати один рядок (наприклад, 21 день) або декілька рядків (10% протягом 3 днів та кінцева оплата протягом 21 дня). Якщо ви створили термін платежу з кількома рядками, переконайтеся, що останній є балансом. (не робіть 50% через 10 днів, а 50% - за 21 день, тому що з округленням це може бути не рівно 100%)

Використання умов оплати

Умови оплати для клієнтів

Умови оплати можна встановити на:

  • клієнта: автоматично застосовуйте цю умову оплати за новими замовленнями на продаж або рахунками-фактурами для цього клієнта. Встановіть умови платежу для клієнтів, якщо ви надасте цю умову оплати для всіх майбутніх замовлень цього клієнта.

  • комерційну пропозицію: застосуйте цей термін платежу до всіх рахунків-фактур, створених за цією пропозицією або замовленням на продаж, але не на інші комерційні пропозиції

  • рахунок-фактуру: застосуйте умову платежу лише до цього рахунку-фактури

Якщо в рахунку-фактурі вказано платіжний термін, запис журналу, пов'язаний із рахунком-фактурою, відрізняється. Без умови оплати або податку, рахунок-фактура в розмірі 100 доларів видасть запис цього журналу:

 

Рахунок
Дата оплати
Дебет
Кредит
Розрахунки з дебіторами

100

Дохід


100

Якщо ви виставляєте рахунок-фактуру з 1 січня з терміном платежу в розмірі 10% протягом трьох днів та кінцевою оплатою протягом 30 днів, ви отримуєте наступний запис журналу:

 

Рахунок
Дата оплати
Дебет
Кредит
Розрахунки з дебіторами
03 Січня
10

Розрахунки дебіторами
30 Січня
90

Дохід


100

У виписці клієнта ви побачите два рядки з різними термінами.

Умови оплати для продавців

Найпростіший спосіб керувати умовами платежу для рахунків постачальників - це фіксувати термін сплати за рахунком. Вам не потрібно призначати умову оплати, достатньо лише терміну оплати.


Але якщо вам потрібно керувати умовами постачальника з кількома розстрочками, ви все ще можете користуватися платіжними умовами, так само, як у рахунках-покупцях. Якщо ви встановили термін платежу на рахунку постачальника, вам не потрібно встановлювати термін сплати. Точна дата внесення всіх платежів буде автоматично створена.

Увійти залишити коментар
Налаштування округлення цін
Налаштування округлення цін