Від рахунку-фактури клієнта до збору оплат
Створення рахунку-фактури в Odoo та прийом оплат

Odoo підтримує кілька робочих процесів із виставлення рахунків та оплати, тому ви можете вибрати та використовувати ті, що відповідають вашим потребам у бізнесі. Незалежно від того, чи хочете ви прийняти єдиний платіж за один рахунок-фактуру або обробити платіж, який охоплює кілька рахунків-фактур, і приймаєте знижки на дострокові платежі, ви можете зробити це ефективно та точно.

Від чорновика рахунку до доходів та витрат

Якщо ми підберемо наприкінці типового сценарію "замовлення на готівку", після того як товар буде відправлений, ви: видаєте рахунок-фактуру; отримуєте плату; депоновуєте цей платіж у банку; переконайтеся, що рахунок-фактура замовника закрита; нагадуєте, якщо Клієнти спізнюються; і, нарешті, представляєте свій дохід у звіті про доходи та збитки та показуєте зменшення активів у звіті про баланс.

Рахунок-фактура в більшості країн створюється, коли виконується договірне зобов'язання. Якщо ви доставляєте коробку клієнту, ви виконали умови договору та можете оплатити їх. Якщо ваш постачальник надсилає вам вантаж, він відповідає умовам цього контракту та може сплатити рахунок. Тому умови договору виконуються, коли коробка переміщується до вантажівки або з неї. На цьому етапі, Odoo підтримує створення так званого чорновика рахунку-фактури при отриманні товару.

Створення рахунків-фактур

Чорновик рахунків-фактур може бути згенерований вручну з інших документів, таких як замовлення на прож, замовлення на купівлю тощо. Хоча ви можете й самі створити чорновик рахунку, якщо хочете.

Клієнт повинен надати рахунок-фактуру з необхідною інформацією для того, щоб вони могли заплатити за замовлені та поставлені товари та послуги. Він повинен також включати іншу інформацію, необхідну для своєчасної та точної оплати рахунку-фактури.

Чорновик рахунків-фактур

Система створює рахунок-фактуру спочатку у стані чернетки. Поки ці рахунки-фактури залишаються недійсними, вони не мають впливу на облік у системі. Ніщо не перешкоджає користувачам створювати власну черенетку рахунків-фактур.

Давайте створимо рахунок-фактуру клієнта з наступною інформацією:

Замовник: Агролайт

Продукт: iMac

Кількість: 1

Ціна одиниці: 100

Податки: податок 15%

Odoo CMS - a big picture
Odoo CMS - a big picture

Документ складається з трьох частин:

  • верхня частина рахунку-фактури, інформація про клієнтів

  • основна частина рахунка-фактури з докладними рядками рахунків-фактур,

  • внизу сторінки, детальна інформація про податки та підсумкові дані.

Відкриті рахунки або про-форма рахунків-фактур

Рахунок-фактура, як правило, включає кількість та ціну товару та/або послугу, дату, будь-яку участь сторони, унікальний номер рахунка-фактури та будь-яку податкову інформацію.

Натисніть Підтвердити рахунок-фактуру, коли ви готові схвалити його. Після цього рахунок-фактура переходить з чорновика до статусу відкритого доступу.

Коли ви підтвердили рахунок-фактуру, Odoo надає йому унікальний номер із певної та модифікованої послідовності.

Odoo CMS - a big picture

Бухгалтерські записи, що відповідають цьому рахунку-фактурі, автоматично генеруються, коли ви перевіряєте рахунок-фактуру. Ви можете переглянути деталі, натиснувши на запис у полі Журналу на вкладці Інша інформація.

Odoo CMS - a big picture

Відправте рахунок-фактуру замовнику

Після перевірки рахунку-фактури клієнта ви можете безпосередньо надіслати його клієнту за допомогою функції Надіслати на електронну пошту.

Odoo CMS - a big picture

Оплата

В Odoo рахунок-фактура вважається оплаченим, коли пов'язаний бухгалтерський запис був узгоджений з записами платежу. Якщо не було узгодження, рахунок-фактура залишатиметься у відкритому стані, доки ви не внесете платіж.

Отримайте часткову оплату через банківську виписку

Ви можете вручну вводити банківські виписки в Odoo, або ви можете імпортувати їх з файлу CSV або з декількох інших попередньо визначених форматів відповідно до вашої облікової локалізації.

Створіть банківську виписку з інформаційної панелі обліку з відповідним журналом і введіть суму 100 доларів США.

Odoo CMS - a big picture

Узгодження

Тепер давайте узгодимо!

Odoo CMS - a big picture

Тепер ви можете пройти через кожну транзакцію та узгодити її, або ж можна узгодити з інструкціями нижче.

Після узгодження елементів на листку, відповідний рахунок тепер відображатиме: "Ви маєте непогашені платежі для цього клієнта. Ви можете узгодити їх, щоб оплатити цей рахунок-фактуру".

Odoo CMS - a big picture
Odoo CMS - a big picture

Застосуйте платіж. Нижче ви можете побачити, що платіж додається до рахунку-фактури.

Odoo CMS - a big picture

Послідовність платежу

Тенденція зростає, коли клієнти сплачують рахунки все пізніше та пізніше. Тому колектори повинні докласти всіх зусиль, щоби збирати гроші та збирати їх швидше.

Odoo допоможе вам визначити стратегію подальшої роботи. Щоб нагадати клієнтам про оплату невиплачених рахунків-фактур, можна визначити різні дії залежно від того, наскільки сильно прострочено оплату. Ці дії накладаються на наступні рівні, які спрацьовують, коли термін дії рахунка-фактури минув певну кількість днів. Якщо є інші прострочені рахунки для одного і того ж клієнта, дія найпростішого рахунку-фактури буде виконана.

Перейшовши до запису про клієнтів і в "Прострочені платежі", ви побачите наступне повідомлення та всі прострочені рахунки-фактури.

Odoo CMS - a big picture

Звіт про старіння клієнта:

Звіт про старіння клієнта стане додатковим ключовим інструментом для колектора для розуміння проблем клієнтів-кредиторів та визначення пріоритетів їх роботи.

Використовуйте звіт про старіння, щоб визначити, які клієнти є простроченими, і почати роботу колектора.

Odoo CMS - a big picture

Доходи і витрати

Звіт про доходи і витрати відображає їх дані. Зрештою, це дає вам чітке уявлення про чистий дохід та витрати. Його іноді називають "Звіт про доходи" або "Звіт про доходи та витрати".

Odoo CMS - a big picture

Бухгалтерський баланс

У балансі узагальнюються зобов'язання, активи та капітал вашої компанії в певний момент часу.

Odoo CMS - a big picture
Odoo CMS - a big picture

Наприклад, якщо ви керуєте своїм товаром за допомогою безперервного методу оцінки запасів, слід очікувати зменшення значення на рахунку "Поточні активи" після того, як товар був відправлений клієнту.

Увійти залишити коментар
Як встановити бухоблік Odoo?
Легке налаштування бухгалтерії в Odoo разом із помічником