Як зареєструвати оплати кредитною карткою в рахунках-фактури?
Від платежів кредитної картки до банківських виписок

Є два способи обробки платежів, оплачених кредитними картками. Odoo підтримує обидва підходи, щоб ви могли використовувати той, який краще відповідає вашим звичкам.


  1. Не зараховані кошти(найчастіше використовуються в європейських країнах): після одержання дозволу на оплату кредитною карткою ви зараховуєте платіж за допомогою кредитної картки в рахунку-фактурі (використовуючи журнал кредитної картки та розміщуючи на рахунку не зараховані кошти). Потім, коли платежі кредитної картки надходять на ваш банківський рахунок, перемістіть гроші з не зарахованих коштів на свій банківський рахунок.

  1. Лише один журнал (найчастіше використовується в США): після того, як ви отримаєте оплату за допомогою кредитної картки, ви зараховуєте платіж у ваш банк, сплачуючи кредитною карткою, не переходячи на не зараховані кошти. Щойно ви обробляєте виписку з банківського рахунку, ви виконуєте відповідність за допомогою банківського каналу та платежу за допомогою кредитної картки, не створюючи спеціальну публікацію журналу.

Ми рекомендуємо перший підхід, оскільки він є більш точним (баланс вашого банківського рахунку точний, беручи до уваги кредитні картки, які ще не були нараховані). Обидва підходи потребують однакових зусиль.


Якщо ви користуєтеся електронною комерцією та автоматизованим шлюзом платежів, вам потрібно буде лише взяти під контроль частину узгодження банку, оскільки оплачений рахунок-фактура буде автоматично записано в правильний журнал. Тоді ви будете використовувати другий підхід.

Варіант 1: не зараховані кошти

Налаштування

На модулі обліку перейдіть до Налаштування ‣ Журнали ‣ Створити


Створіть журнал під назвою "Платежі за кредитною карткою" з такими даними:

  • Назва журналу: кредитна картка

  • Дебетовий рахунок за замовчуванням: кредитні картки

  • Кредитний рахунок за замовчуванням: кредитні картки

Тип облікового запису має бути "Кредитна картка". Після цього не забувайте встановлювати обліковий запис "Кредитні картки" як "Дозволити узгодження".

Odoo CMS - a big picture

Від платежів кредитної картки до банківських виписок

Першим способом обробки кредитних карток є створення журналу кредитних карток. Таким чином, кредитні картки стають самостійним способом оплати, а ви будете записувати дві транзакції.


Отримавши платіж за допомогою кредитної картки клієнта, перейдіть на відповідний рахунок-фактуру та натисніть "Реєстрація платежу". Заповніть інформацію про платіж:

  • Спосіб оплати: кредитна картка

  • Призначення: напишіть посилання на рахунок-фактуру

Odoo CMS - a big picture

 Ця операція видасть наступний запис журналу:

 

Рахунок

Узгодження виписки

Дебет Кредит
Розрахунок з дебіторами

100.00

Кредитні картки

100.00

Рахунок-фактура позначається як сплачений, як тільки ви записуєте платіж за допомогою кредитної картки.


Потім, як тільки ви отримаєте банківські виписки, ви узгоджуєте цю виписку за допомогою кредитної картки, яка знаходиться на рахунку "Кредитна картка".

 

Рахунок

Узгодження виписки

Дебет 

Кредит

Кредитні карткиХ

  100.00  

Банк

  100.00  

Якщо ви використовуєте цей підхід для керування платежами за кредитними картками, ви отримуєте перелік платежів за кредитними картками, які не були зараховані в рахунку "Кредитна картка" (доступні, наприклад, з головної книги).

Примітка
Обидва методи дадуть ті самі дані у вашому бухобліку в кінці процесу. Але якщо у вас є кредитні картки, які не були виплачені готівкою, це буде прозоріше, тому що на цих банківських рахунках ще не повідомляється про ці кредитні картки.

Варіант 2: лише один журнал

Налаштування

Немає нічого для налаштування, якщо ви плануєте керувати своїми кредитними картками за допомогою цього методу.

Від платежів кредитної картки до банківських виписок

Отримавши платіж за допомогою кредитної картки клієнта, перейдіть на відповідний рахунок-фактуру та натисніть "Реєстрація платежу". Заповніть інформацію про платіж:

  • Спосіб оплати: банк, який буде використовуватися для депозиту

  • Призначення: напишіть номер транзакції кредитної картки

Odoo CMS - a big picture

Рахунок-фактура позначається як сплачений, як тільки буде здійснено платіж за допомогою кредитної картки. Щойно ви отримаєте банківські виписки, ви зробите узгодження із заявою та цим фактичним платежем (технічно: вкажіть цей платіж і пов'яжіть його з рядком заяви).


За допомогою цього підходу ви отримаєте наступний запис журналу:

 

Рахунок

Узгодження виписки

Дебет 

Кредит

Розрахунок з дебіторами  

Х

  100.00    

Банк

  100.00    

Примітка
Ви також можете безпосередньо зареєструвати платіж без рахунку-фактури клієнта, скориставшись головним меню Продажі ‣ Платежі. Цей метод може бути більш зручним, якщо у вас є багато кредитних карток для групового запису, але вам доведеться узгодити записи пізніше (відповідні платежі з рахунками-фактурами).

Якщо ви використовуєте цей підхід для керування отриманими кредитними картками, ви можете використовувати звіт "Звіт про узгодження банківських виписок", щоб перевірити, які кредитні картки були отримані або сплачені банком (цей звіт доступний з опції "Додатково" на панелі інструментів бухобліку на відповідний банківський рахунок).

Odoo CMS - a big picture
Увійти залишити коментар
Cпособи запису оплати в Odoo
Оплата рахунку-фактури та платежі, не пов'язані з рахунком-фактурою