Як налаштувати готівкові знижки?
Модель узгодження банківської виписки та створення рахунку-фактури з готівковою знижкою

Готівкові знижки - це стимул (зазвичай невеликий відсоток), який ви пропонуєте клієнтам за плату за заборгованість перед запланованою датою. Якщо вони використовуються належним чином, готівкові знижки покращують недостачу оплати за день.


Наприклад, типові гарантійні знижки: ви пропонуєте 2% знижки на рахунок-фактуру через 30 днів, якщо клієнт оплатить протягом перших 5 днів з моменту отримання рахунку-фактури.

Налаштування

Терміни оплати

Для управління грошовими знижками ми будемо використовувати концепцію умови оплати Odoo (з модуля бухгалтерського обліку перейдіть на сторінку Налаштування ‣ Управління ‣ Умови оплати ‣ Створити).


Почнемо з наведеного вище прикладу: знижка 2% на рахунок-фактуру впродовж 30 днів, якщо клієнт повинен оплатити протягом перших 5 днів.


Типовий термін платежу 30 днів буде мати лише один внесок: залишок за 30 днів. Але, щоб налаштувати готівкову знижку, ви можете налаштувати термін платежу двома розстрочками:


  • 98% протягом 5 днів

  • баланс протягом 30 днів

Odoo CMS - a big picture

Щоб зрозуміти, що це не термін сплати, а знижка на готівку, не забудьте встановити чіткий опис, який відображатиметься в рахунку-фактурі: Рахунок-фактура повинен мати термін протягом 30 днів, але ви можете скористатись знижкою на 2%, якщо ви платити протягом 5 днів.

Модель узгодження банківської виписки

Для прискорення процесу банківського узгодження ми можемо створити модель вступу для всіх готівкових знижок. Для цього на інформаційній панелі програми бухобліку натисніть посилання "Додатково" на своєму банку та виберіть параметр "Моделі узгодження".

Odoo CMS - a big picture

Створіть нову модель для знижок готівки, як зазначено нижче:


  • Напис на кнопці: Грошова знижка

  • Рахунок: Грошова знижка (за вашою країною)

  • Тип суми: відсоток

  • Сума: 100%

  • Податки: в залежності від вашої країни, ви можете стягнути податок з готівкової знижки, якщо податки повинні бути виведені

Odoo CMS - a big picture

Примітка 

Навіть якщо це 2% знижки на готівку, встановіть 100% суми на моделі узгодження, оскільки це означає, що 100% від залишку (2%). Ви можете використовувати таку ж модель узгодження для всієї вашої готівкової знижки. Не потрібно створювати моделі на термін платежу.


Створення рахунку-фактури з готівковою знижкою

Створюючи рахунок-фактуру клієнта, встановіть правильний термін оплати "30 днів, 2% готівкою" відразу після вибору клієнта

Odoo CMS - a big picture

Після того, як рахунок-фактуру буде підтверджено, Odoo автоматично розподілить частину журналу, що підлягає отриманню, з двома частками, що мають інший строк: 98% протягом 5 днів, 2% протягом 30 днів.

Odoo CMS - a big picture

Оплата

Оплата рахунка-фактури за допомогою готівкової знижки

Якщо клієнт сплачує готівкову знижку, під час обробки виписки з банку ви підраховуєте платіж (98%) з відповідним рядком у журналі.

Odoo CMS - a big picture

Як ви можете бачити на знімку екрана вище, при виборі клієнта ви також бачите 2%, що залишилися від 3 доларів. Якщо ви хочете прийняти готівкову знижку (якщо клієнт платив протягом 5 днів), ви можете натиснути на цей рядок з 2%, натиснути на "Відкрити баланс" та вибрати модель узгодження "Грошові знижки". Таким чином, рахунок-фактура позначається як повністю оплачена.

Примітка 

Відтепер відповідний залишок 2% повинен бути виконаний вручну. У майбутньому ми плануємо автоматизувати узгодження 2%, якщо 98% платять своєчасно.




Оплата рахунку-фактури в повному обсязі

Якщо клієнт повністю сплачує рахунок-фактуру, не користуючись вашою знижкою, ви зможете узгодити оплату (в повному обсязі) з двома рядками з рахунку-фактури (98% та 2%). Просто натисніть два рядки, щоби відповідати їх платежу.

Odoo CMS - a big picture
Увійти залишити коментар
Огляд процесу виставлення рахунків
Методи виставлення рахунків в Odoo