Від рахунку постачальника до оплати
Налаштування рахунків постачальників та звіту розрахунків з кредиторами в Odoo

Коли реквізити постачальника зареєстровані в Odoo, ви можете легко заплатити постачальникам правильну суму та в потрібний час (не пізно, не надто рано, залежно від вашої політики постачальників). Odoo також пропонує звіти для відстеження вашої часової заборгованості.

Якщо ви хочете контролювати рахунки від постачальників, ви можете скористатись програмою Купівля в Odoo, яка дозволяє контролювати та попередньо заповнювати їх на основі попередніх замовлень на купівлю.

Від постачальника рахунків до платежу

Запишіть новий рахунок постачальника

При отриманні рахунку постачальника ви можете записати його з ПокупокРахунки постачальників у обліковій заявці. Як найкоротший шлях, ви також можете використовувати функцію Нового рахунку на інформаційній панелі бухобліку.

Odoo CMS - a big picture

Щоб зареєструвати новий рахунок постачальника, спочатку виберіть постачальника та введіть свій рахунок-фактуру як Референс постачальника, потім додайте та підтвердьте рядки товарів, переконавшись у тому, що вони мають потрібні товари, податки та ціни.

Odoo CMS - a big picture

Збережіть рахунок-фактуру, щоб оновити суми попереднього оподаткування та податку в нижній частині екрана. Вам, швидше за все, доведеться налаштувати ціни на вашу продукцію без податків, оскільки Odoo буде обчислювати податок для вас.

Примітка

У нижньому лівому куті Odoo показує зведену таблицю всіх податків на рахунок постачальника. У кількох країнах приймаються різні методи, щоб обійти підсумкові дані (округлення рядка чи глобальне округлення). Метод округлення по замовчуванню в Odoo - це округлення кінцевих цін на рядок (у вас можуть бути різні податки на товар, наприклад, алкоголь та цигарки). Однак, якщо ваш постачальник має іншу суму податку на своєму рахунку, ви можете змінити суму в нижній лівій таблиці, щоб налаштувати та зіставити суму.

Перевірте рахунок постачальника

Після перевірки рахунку постачальника запис журналу буде згенерований на основі конфігурації рахунку-фактури. Цей запис журналу може відрізнятися залежно від пакета бухгалтерського обліку, який ви обрали для використання.

Для більшості європейських країн журнал буде використовувати наступні облікові записи:

  • Кредиторська заборгованість: визначена у формі постачальника

  • Податки: визначаються на товари та на рядок

  • Витрати: визначено на використаному товарі рядка-позиції

Ви можете перевірити звіти про прибутки та збитки або баланс після перевірки кількох рахунків постачальників, щоби побачити вплив на вашу загальну бухгалтерську книгу.

Заплатіть рахунок

Щоб створити платіж за відкритий рахунок постачальника, ви можете натиснути кнопку Зареєструвати платіж у верхній частині форми.

Звідти ви виберете спосіб оплати (наприклад, "Перевірка облікового запису", "Кредитна картка", "Перевірка" тощо) та суму, яку ви платите. За замовчуванням Odoo запропонує весь залишок на рахунку для оплати. У полі замітки ми рекомендуємо встановити номер рахунку-фактури постачальника як довідку (Odoo буде автоматично заповнювати це поле з поля рахунку постачальника, якщо він правильно встановлений).

Odoo CMS - a big picture

Примітка

Ви також можете зареєструвати платіж постачальнику безпосередньо, не застосовуючи його до рахунку постачальника. Для цього натисніть Купівля ‣ Платежі. Тоді, з рахунка постачальника ви зможете безпосередньо узгодити цей платіж. 

Надрукуйте чек постачальника

Якщо ви вирішите сплатити рахунки своїх постачальників за допомогою чеків, Odoo пропонує спосіб, щоби зробити це безпосередньо з платежів постачальників в Odoo. Незалежно від того, чи ви робите це щоденно, або наприкінці тижня, ви можете друкувати чеки "партіями".

Якщо у вас є чек для друку, інформаційна панель обліку Odoo діє як список справ і нагадує вам про те, скільки чеків ви залишили для друку.

Odoo CMS - a big picture

Вибравши кількість друкарських чеків, ви можете піти прямо в список усіх платежів, які готові до обробки.

Виберіть усі чеки, які ви хочете роздрукувати (використовуйте перший прапорець, щоби вибрати їх усі) та встановіть дію на Друк чеків. Odoo попросить вас встановити наступний номер чеку у послідовності, а потім надрукувати всі чеки одночасно.

Odoo CMS - a big picture

Звітність

Звіт розрахунків з кредиторами

Щоб отримати список відкритих рахунків постачальників та пов'язаних з ними термінів, ви можете скористатися звітом Розрахунків з кредиторами в меню звітів (у меню Звіт ‣ Банківська виписка ‣ Розрахунки з кредиторами), щоб отримати візуальну інформацію про всі виплачені рахунки.

Odoo CMS - a big picture

Звідси ви можете клікнути безпосередньо на назві постачальників, щоби відкрити подробиці всіх непогашених рахунків та сум, що підлягають оплаті, або ви можете занотувати будь-який рядок для інформації керування. У будь-який момент часу, коли ви переглядаєте звіт, ви можете надрукувати безпосередньо в Excel або PDF і отримати саме те, що ви бачите на екрані.

Увійти залишити коментар
Від рахунку-фактури клієнта до збору оплат
Створення рахунку-фактури в Odoo та прийом оплат