Як адаптувати податки до статусу клієнта або локалізації
Налаштування схем оподаткування в Odoo

Найчастіше ставки податків для продажу залежать від статусу або локалізації вашого клієнта. Щоби відобразити податки, Odoo пропонує так звану Схему оподаткування.

Створіть заміну податку

Схема оподаткування - це лише набір правил, який нараховує податки за дефолт (як це визначено у формі товару) в інші податки. На знімку екрана нижче іноземні покупці отримують 0% податку, а не 15% за замовчуванням, як для продажу, так і для покупок.

Odoo CMS - a big picture

Основні схеми оподаткування автоматично створюються відповідно до вашої локалізації. Але вам може знадобитися створення схеми оподаткування для конкретних випадків використання. Щоб визначити схему оподаткування, перейдіть до Рахунків-фактур/Облік ‣ Налаштування ‣ Схема оподаткування.

Якщо ви використовуєте Бухобліком Odoo, ви також можете відобразити Рахунки доходів/витрат відповідно до схеми оподаткування. Наприклад, в деяких країнах доходи від продажу не розміщуються на одному рахунку, порівняно з доходами від продажів у зарубіжних країнах. 

Пристосуйте податки до статусу вашого клієнта

Якщо клієнт потрапляє у спеціальну схему оподаткування, вам потрібно застосувати заміну податку. Для цього створіть схему оподаткування та призначте її своїм клієнтам.

Odoo CMS - a big picture

Odoo буде використовувати цю конкретну схему оподаткування для будь-якого замовлення/рахунку, записаного для клієнта.

Якщо ви встановите схему оподаткування в замовленні клієнта чи рахунку-фактури вручну, воно буде застосовуватися лише до цього документу, а не до майбутніх замовлень/рахунків-фактур того самого клієнта.

Пристосовуйте податки до своєї клієнтської адреси (на основі цільового призначення)

Залежно від вашої локалізації податки на продаж можуть бути засновані на джерелах або на основі цілі. Більшість держав або країн вимагають, щоби ви збирали податки за курсом призначення (наприклад, адресу вашого покупця), тоді як деякі інші вимагають збирати їх за ставкою, яка діє в точці походження (наприклад, ваш офіс або склад).

Якщо ви перебуваєте під схемою на основі цілі, створіть одну схему оподаткування для подання на карту податків.

  • Установіть прапорець "Автоматично визначати".

  • Виберіть країну, область або місто, щоб запустити відображення податків.

Odoo CMS - a big picture

Таким чином, якщо для клієнта не встановлена схема оподаткування, Odoo вибере схему оподаткування, яка відповідає адресі відправлення при створенні замовлення.

Для замовлень електронної комерції податок кошика відвідувача автоматично оновлюється та застосовується новий податок після того, як відвідувач увійшов у систему або заповнив адресу своєї доставки. 

Конкретні випадки використання

Якщо для деяких схем оподаткування ви хочете видалити податок, а не замінити іншим, просто залиште поля податкового користування незаповненим.

Odoo CMS - a big picture

Якщо для деяких схем оподаткування ви хочете замінити податок двома іншими податками, просто створіть два рядка, що мають однаковий податок на товар.

Схеми оподаткування не застосовуються до активів та доходів майбутніх періодів. 

Sign in to leave a comment
Встановлення типових податків
Налаштування податків у Продажах Odoo