Як розробити рахунок-фактуру для проекту
Налаштування та виставлення рахунку-фактури для кожного етапу проекту

Існують різні види послуг продажу: обсяг попередньо оплачених годин/днів (наприклад, контракт підтримки), платіж на основі часу та матеріалу (наприклад, час консультаційного рахунку) або договір про фіксовану ціну (наприклад, проект).

У цьому розділі ми ознайомимось з тим, як вирахувати рахунок-фактуру на кожен етап проекту.

Виставлення рахунків за версію може використовуватися для дорогих або масштабних проектів, при цьому кожен етап представляє собою чітку послідовність робіт, яка буде поступово нарощуватись до завершення контракту. Наприклад, агентство з маркетингу, яке найняте для запуску нового проекту, могло б розбити його на наступні етапи, кожен з яких вважається однією послугою з фіксованою ціною на замовлення продажу:

  • Крок 1: Аудит маркетингової стратегії - 5 000 євро

  • Крок 2: ідентифікація бренду - 10 000 євро

  • Етап 3: запуск кампанії та PR - 8 500 євро

У такому випадку рахунок-фактура буде відправлятися клієнту кожного разу, коли буде успішно досягнутий етап. Цей метод виставлення рахунків є зручним як для компанії, яка забезпечує стійкий грошовий потік протягом усього терміну дії проекту, так і для клієнта, який може контролювати прогрес проекту та платити у кілька етапів.

Ви також можете використовувати етапи для відсотків рахунку всього проекту. Наприклад, для проекту на мільйон євро ваша компанія може вимагати 15% -вий авансовий платіж, 30% на середньому етапі та залишок на момент укладення договору. У цьому випадку кожен платіж розглядатиметься як один етап.

Налаштування

Встановіть додаток Продажі

Для того, щоб продавати послуги та надсилати рахунки-фактури, потрібно встановити додаток Продажі, натиснувши значок Додатки.

Odoo CMS - a big picture

Створіть товари

В Odoo кожен етап вашого проекту розглядається як товар. У додатку Продажі скористайтеся меню Продаж Товари, створіть новий товар із наступним налаштуванням:

  • Назва: Стратегічний аудит

  • Тип товару: Сервіс

  • Політика щодо виставлення рахунків: доставлена кількість, оскільки ви будете виставляти рахунки за основний етап проекту

  • Служба відстеження: вручну встановлюйте кількість замовлення, після завершення кожного етапу ви будете вручну оновлювати їх кількість з вкладки Доставлено у своєму замовленні на продаж

Odoo CMS - a big picture

Застосувати те саме налаштування для інших основних етапів. 

Управління проектом

Налаштування і замовлення на продаж

Тепер, коли ваші етапи (або продукти) створені, ви можете створити комерційну пропозицію або замовлення на продаж з кожного рядка, який відповідає одному етапу. Для кожного рядка встановіть Замовлену кількість до 1, оскільки кожен етап завершується один раз. Після того, як комерційна пропозиція буде підтверджена та перетворена в замовлення на продаж, ви зможете змінити поставлені кількості після досягнення відповідного етапу.

Odoo CMS - a big picture

Етапи рахунку-фактури

Давайте припустимо, що ваш перший етап (стратегічний аудит) був успішно доставлений, і ви хочете надіслати рахунок своєму клієнтові. У замовленні на продаж натисніть Редагувати та встановіть Кількість доставки відповідного товару на 1.

Як тільки зазначена вище зміна буде збережена, ви помітите, що колір рядка змінився на синій, це означає, що для послуги тепер можна виставити рахунок-фактуру. У той же час статус рахунка-фактури SO змінився з Нічого в рахунку-фактурі на Рахунок-фактуру

Натисніть Створити рахунок-фактуру, а в новому вікні, що з'явиться, виберіть Лише рахунки-фактури та Перевірити. Він створить новий рахунок-фактуру (у статусі чернетки), причому на рахунок буде виставлений лише товар стратегічного аудиту.

Odoo CMS - a big picture

Щоб мати змогу виставляти рахунки за товар, потрібно налаштувати програму бухгалтерського обліку та налаштувати бухгалтерський журнал та схему облікового запису.

Повернувшись до замовлення на продаж, ви помітите, що стовпець Рахунок-фактура у рядку замовлення оновлено відповідно, і статус рахунка-фактури повертається до Нічого в рахунку-фактурі.

Виконуйте один і той самий робочий процес, щоб виставляти рахунки за останні етапи.

Sign in to leave a comment
Створення та редагування комерційної пропозиції онлайн
Додавайте текст, зображення та структурні елементи у комерційну пропозицію онлайн