Купівля авто у лізинг в Odoo
Бухгалтерські проведення, які необхідно зробити в системі при купівлі авто у лізинг

Для коректного оформлення купівлі авто у лізинг у системі Odoo спершу необхідно перевірити, як налаштований рахунок 152100 Придбання основних засобів. Для цього зайдіть у модуль Бухоблік → Налаштування → План рахунків → знайдіть рахунок 152100 та справа від нього натисніть кнопку Встановлення.

Позначте Дозволити узгодження і натисніть кнопку Зберегти.

Odoo • Image and Text

Тепер можна придбати автомобіль і оформити його, як актив. Зайдіть у модуль Бухоблік → меню Постачальники → Рахунки постачальників → натисніть Створити.

Оберіть компанію у полі Постачальник, у якої ви купували авто → визначіть Дату рахунка та Дату бухобліку.

Натисніть Додати рядок під полем Товар → не обирайте сам товар, але заповніть Мітку з назвою автомобіля, який ви купуєте → у колонці Рахунок оберіть 152100 Придбання основних засобів → вкажіть Ціну та Податки.

Додайте ще один рядок → у Мітці вкажіть Довгострокове зобов'язання по лізингу → у колонці Рахунок вкажіть 531000 Зобов’язання з фінансової оренди → Ціну вкажіть з мінусом з урахуванням податків → колонку Податки залиште пустою.

Після всіх налаштувань натисніть Підтвердити.

Odoo • Image and Text

Створіть рахунки постачальників на всі інші витрати, пов'язані з придбанням авто у лізинг, наприклад, витрати на реєстрацію в МВС, витрати на сплату внеску до Пенсійного фонду при реєстрації автомобіля тощо.

У рахунку так само не потрібно обирати Товар, а лише заповнити Мітку → у полі Рахунок оберіть 152100 Придбання основних засобів.

Odoo • Image and Text

Після створення рахунків на витрати при купівлі авто у лізинг, необхідно узгодити бухгалтерський рахунок 152100 Придбання основних засобів. Для цього зайдіть у модуль Бухоблік → меню Бухоблік → Загальна бухгалтерська книга → зайдіть на рахунок 152100 → позначте рядки проведень, які відносяться до придбання авто → і натисніть кнопку Узгодити.

Odoo • Image and Text

Натисніть Ручні операції → у полі Рахунок оберіть 105000 Транспортні засоби → вкажіть Журнал основних засобів → додайте Мітку, наприклад, Введення в експлуатацію автомобіля, і вкажіть Дату списання → після цього натисніть Узгодьте.

Odoo • Image and Text

Перед тим, як створювати актив, переконайтеся, що ви налаштували Модель активу. Більше про це читайте за посиланням

Поверніться у Загальну бухгалтерську книгу → зайдіть на рахунок 105000 Транспортні засоби → позначте проведення, яке ми щойно зробили → натисніть кнопку Створити актив.

Odoo • Image and Text

Змініть Назву активу на назву авто → оберіть Модель активу - Транспортний засіб, щоби система сама заповнила дані у підрозділі Бухоблік та Метод амортизації → зазначте Дату придбання та з якої дати Розпочати амортизацію.

Odoo • Image and Text

Після всіх налаштувань натисніть Зберегти та Розрахувати амортизацію

Прокрутіть вниз → у вкладці Таблиця амортизації ви побачите розрахунок амортизації авто на 60 місяців.

Якщо все вірно, натисніть кнопку Підтвердити, щоби статус активу змінився на Діючий і в бухобліку записалися проведення амортизації.

Odoo • Image and Text

Тепер у системі необхідно узгодити рахунок 531000 Зобов’язання з фінансової оренди із річним графіком виплат лізингу та авансовим платежем.

Зайдіть у модуль Бухоблік → меню Бухоблік → Загальна бухгалтерьска книга → зайдіть на рахунок 531000 та розгорніть його → позначте рядок із рахунком, який ми створювали при купівлі авто → натисніть Узгодити.

Odoo • Image and Text

Перший рядок, з який нам необхідно узгодити рахунок 531000 – це аванс. 

У Ручних операціях у полі Рахунок додайте 611000 Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями в національній валюті (*переконайтеся, що у налаштування рахунку 611000 дозволене узгодження) → оберіть журнал Різні операції → додайте Мітку, наприклад, Аванс за автомобіль → вкажіть авансову Суму з мінусом → і Дату списання авансу.

Після цих налаштувань натисніть кнопку Зберегти та Створити нове, адже це ще не всі рядки узгодження, які необхідно вказати. 

Odoo • Image and Text

При оформленні лізингу на авто ви отримуєте табличку із помісячним розрахунком виплати тіла кредиту та відсотків. Вам наобхідно вирахувати загальні річні суми. Саме з ними ми також узгоджуємо рахунок придбання авто.

В Ручних операціях оберіть у полі Рахунок додайте 611000 Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями в національній валюті → оберіть журнал Різні операції → додайте Мітку, наприклад, Зобов'язання по лізингу згідно графіку за 2022 → вкажіть річну Суму виплати лізингу за 2022 рік з мінусом → і Дату списання вже на наступний рік → натисніть кнопку Зберегти та Створити нове.

Odoo • Image and Text

Таким чином додайте рядки по кожному року виплати лізингу.

Odoo • Image and Text

Після додавання останнього рядка натисніть кнопку Узгодьте.

Odoo • Image and Text

Тепер після оплати першого внеску за лізинг (авансу), необхідно узгодити банківську виписку із платежем у системі. 

Для цього зайдіть в модуль Бухоблік → оберіть журнал банківського рахунку → зайдіть на дату виписки, коли була оплата авансу → натисніть Узгодити.

Оскільки ми узгоджували 531000 з авансом, система вже створила платіж. Очистіть поле Партнер → у вкладці Інші співставлення у пошуку введіть 611 → додайте платіж Аванс за автомобіль → натисніть Підтвердити.

Odoo • Image and Text

Усе, що залишилося, це кожного місяця створювати рахунки на оплату тіла лізингу та відсотків. Зайдіть у модуль Бухоблік → меню Постачальники → Рахунки постачальників → натисніть Створити.

Оберіть компанію, у якої ви купували авто у полі Постачальник → вкажіть Дату рахунка та Дату бухобліку.

Натисніть Додати рядок під Товаром → не обирайте товар, але заповніть Мітку, наприклад, Щомісячний платіж тіла кредиту → у колонці Рахунок оберіть 611000 Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями в національній валюті → вкажіть Ціну 
→ колонка Податки залишається пустою.

Додайте ще один рядок → не обирайте товар, але заповніть Мітку, наприклад, Щомісячний платіж відсотка кредиту → у колонці Рахунок оберіть 952000 Інші фінансові витрати → вкажіть Ціну → колонка Податки залишається пустою.

Після налаштувань рахунку натисніть Підтвердити. Після оплати, узгодьте рахунок з банківською випискою.

Odoo • Image and Text

Таким чином бухгалтерський рахунок 611000 Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями в національній валюті буде щомісяця закривати лізинг.

Sign in to leave a comment
Облік авансів для платників ПДВ в Odoo
Модуль локалізації Бухобліку для України