Як керувати валютним банківським рахунком?
Налаштування та приклад використання

В Odoo кожна операція фіксується у валюті за замовчуванням компанії. Звіти складаються з урахуванням валюти компанії. Але для операцій, що відбуваються в іншій валюті, Odoo зберігає як вартість у валюті компанії, так і вартість у валюті операції.


Якщо у вас є банківський рахунок в іноземній валюті, для кожної транзакції Odoo зберігає два значення:

  • Дебет/кредит у валюті компанії

  • Дебет/кредит у валюті банківського рахунку

Курси валют оновлюються автоматично за допомогою модуля синхронізації з Нацбанком України.

Налаштування

Активуйте мультивалютну функцію

Щоб ваша компанія могла працювати з кількома валютами, потрібно активувати режим мультивалют. У бухгалтерській програмі перейдіть до розділу Налаштування ‣ Функції бухгалтерського обліку та фінансування, переконайтеся, що позначено поле Дозволити мультивалютність. Надайте рахунок Доходів/витрат курсової різниці та натисніть Застосувати.

Налаштуйте валюту

Після того, як Odoo налаштована на підтримку кількох валют, ви повинні активізувати валюти, з якими ви плануєте працювати. Для цього перейдіть у меню Налаштування ‣ Валюта. Всі валюти створені за замовчуванням, але ви повинні активувати ті, які ви плануєте підтримувати. (щоб активувати валюту, перевірте її активне поле)


Після активації валют ви можете налаштувати параметри для автоматизації оновлення курсу валюти. Ці параметри також знаходяться в налаштуваннях бухгалтерської програми у нижній частині сторінки:

Odoo CMS - a big picture

Натисніть посилання Оновити зараз, щоб оновити курси валют зараз.

Створіть новий банківський рахунок

У бухгалтерській програмі ми спочатку переходимо до Налаштування ‣ Бухобліку/Банківського рахунку, і створюємо новий.

Odoo CMS - a big picture

Після збереження цього банківського рахунку Odoo створить для вас всі документи:

  • Обліковий запис у пробному балансі

  • Журнал на інформаційній панелі

  • Інформацію про банківський рахунок у нижньому куті ваших рахунків-фактур, якщо встановлено прапорець Показати в нижній частині рахунку-фактури

Приклад: рахунок постачальника в іноземній валюті

Виходячи з наведеного вище прикладу, припустимо, ми отримуємо наступний рахунок від постачальника у Китаї.


У Купівлі ‣ Рахунок постачальника це те, що ви можете бачити:

Odoo CMS - a big picture

Коли ви готові оплатити цей рахунок, натисніть зареєструвати платіж на рахунку, щоб записати платіж.

Odoo CMS - a big picture

Це все, що вам потрібно зробити. Odoo автоматично публікує прибуток або витрати від іноземної валюти при узгодженні платежу з рахунком-фактурою, залежно від того, збільшився чи зменшився курс валюти між рахунком-фактурою та датою платежу.


Зауважте, що ви можете оплатити іноземний рахунок іншою валютою. У такому випадку Odoo буде автоматично конвертувати між двома валютами.

Звірка з клієнтами

Клієнти та заявки постачальників керуються у валюті рахунку-фактури. Таким чином, сума, яка належить вашим клієнтам (вашим постачальникам), завжди виражається в валюті рахунку-фактури.


Якщо у вас є кілька рахунків-фактур із різними валютами для одного і того ж клієнта, Odoo розподілить виписку клієнта за валютою, як показано у звіті нижче.

Odoo CMS - a big picture

У вищезгаданому звіті дебіторська заборгованість, пов'язана з Camptocamp, не управляється в другорядній валюті, а це означає, що вона зберігає кожну транзакцію у власній валюті. Якщо ви віддаєте перевагу, ви можете встановити дебіторську заборгованість цього клієнта з додатковою валютою, і всі його борги автоматично конвертуються у цю валюту.


У такому випадку у звірці з клієнтом завжди є лише одна валюта. Загалом, це не те, що очікує клієнт, оскільки він вважає за краще бачити суми у валюті отриманих рахунків-фактур.

Sign in to leave a comment
Як керувати обліком готівки в Odoo?
Налаштування та використання