Доходи майбутніх періодів в Odoo
Налаштування та автоматизація

Неоплачений дохід або дохід майбутніх періодів – це авансовий платіж, який фіксується у звіті одержувача як рахунок заборгованості, доки не будуть надані послуги або товари не будуть доставлені. Відтепер дохід майбутніх періодів є рахуноком заборгованості, оскільки він стосується доходу, який ще не було зароблено, але являє собою товари чи послуги, які заборговано перед клієнтом. Оскільки товари або послуги доставляються з часом, прибуток визнається та відображається у звіті про прибутки та збитки.


Наприклад: скажімо, ви продаєте контракт на суму 2 роки на суму 24 000 дол США, який починається в наступному місяці на строк 24 місяці. Після перевірки рахунка-фактури клієнта, 24 000 доларів США слід розмістити на рахунку доходів майбутніх періодів. Це тому, що 24 000 доларів, отримані вами, ще не було зароблено.


Протягом наступних 24 місяців ви будете зменшувати рахунок доходів майбутніх періодів на 1000 дол. США (24 000 дол. США) за місяць та визнавати цю суму як дохід.

Налаштування

Установка модуля

Щоб автоматизувати доходи майбутніх періодів, перейдіть до меню налаштувань під назвою Бухоблік ‣ Налаштування та активуйте параметр Управління активами та визнання доходів. Це дозволить встановити модуль керування визнанням прибутків.


Примітка
У деякій версії Odoo, крім перевірки цієї опції, потрібно встановити модуль Управління визнанням доходів. Якщо ви використовуєте Odoo 9, ви можете перевірити, чи правильно встановлений модуль.

Визначте типи доходу майбутніх періодів

Після встановлення модуля потрібно створити типи доходу майбутніх періодів. В Бухобліку перейдіть до меню Налаштування ‣ Типи доходів майбутніх періодів.

Odoo CMS - a big picture

Приклад: договір про технічне обслуговування на 12 місяців


Деякий приклад типів доходів майбутніх періодів:

  • контракт на 1 рік обслуговування 

  • контракти на 3 роки обслуговування

Установіть доходи майбутніх періодів на товари

Після визначення типів доходів майбутніх періодів ви можете встановити їх на відповідні товари. У формі товару на вкладці Бухоблік можна встановити тип доходу майбутніх періодів.

Нижче наведено кілька прикладів товарів та пов'язаних з ними типів доходів майбутніх періодів.

 

ТоварТип доходу майбутніх періодів

Контракт підтримки: 3 роки

Контракти на 3 роки обслуговування

Підписка на Netflix: 3 роки

 Контракти на 3 роки обслуговування 

Квіти кожного місяця

Контракт на 1 рік обслуговування

Продаж та виставлення рахунків-фактури

Після того, як товари налаштовані, ви зможете створити рахунок-фактуру за допомогою цього товару. Після того, як рахунок-фактуру клієнта буде підтверджено, Odoo автоматично створить дохід майбутніх періодів для вас і пов'язаний запис журналу.

 

Рахунок

Dr

Cr

Дебіторська заборгованість

24000

Рахунок доходу майбутніх періодів

24000

Потім щомісяця Odoo публікує запис журналу для визнання доходу.

 

Рахунок

Dr

Cr

Дебіторська заборгованість

1000

Рахунок доходу майбутніх періодів

1000

Звітність

Щоб проаналізувати всі ваші поточні контракти з доходом майбутніх періодів, можна скористатися меню Звітування> Аналіз доходів майбутніх періодів.

Odoo CMS - a big picture
Sign in to leave a comment
Як визначити платіж за рахунками клієнта?
Налаштування умови оплати для клієнта