Створення виданих податкових накладних та коригування ПН

Коли ви продаєте клієнтам товари чи послуги, в Odoo необхідно реєструвати податкові накладні, а також можливе корегування ПН.

Податкова накладна в Odoo створюється з рахунка. Тож зайдіть у рахунок, який ви виставили клієнту через Продажі або через модуль Бухоблік → Клієнти → Рахунки. Віддкрийте рахунок, на якому потрібно створити податкову накладну.

Якщо рахунок у стадії Опубліковано, то у лівому верхньому куті натисніть кнопку Створити ПН.

*Зверніть увагу, що податкову накладну можна створити тільки, якщо податки були вказані ще на етапі створення Замовлення на продаж. Навіть якщо ви продаєте, наприклад, на експорт без податків, його все одно необхідно обирати, як Реалізація ПДВ 0%, Продаж без ПДВ та інші варіанти.

Odoo • Image and Text

Після цього у верхньому правому куті з'явиться кнопка зі створеною податковою накладною. Перейдіть на неї і натисніть Редагувати. Переконайтеся, що у рядку ІПН партнера вказаний ІПН вашого клієнта. Ви можете вказати ІПН також і на картці контакту клієнта.

Odoo • Image and Text

Якщо усе заповнено вірно, натисніть Зберегти та Підтвердити. Тепер ви можете завантажити ПН у форматі XML та завантажити її у кабінет платника податків.

Після цього натисніть Відправлено в ЄРПН. А після її реєстрації → Зареєстровано в ЄРПН

Система згенерує номер і дату реєстрації податкової накладної. Якщо у системі ви реєструєте ПН в інший день, то можете відкорегувати дату поки податкова накладна перебуває у статусі Чернетка, Підготовлено або На реєстрації.

Odoo • Image and Text

Тепер розглянемо приклад, коли вам необхідно відкорегувати податкову накладну і зареєструвати зміни. Для цього зайдіть у модуль Бухоблік → Клієнти → Видані ПН → і натисніть Створити. У вкладці Додатково у рядку Тип документу оберіть Розрахунок коригування до ПН, після чого з'явиться поле у верхній лівій колонці До ПН. Тут необхідно обрати податкову накладну, до якої ви робите коригування.

Odoo • Image and Text

Перейдіть у вкладку Номенклатура. У колонці Рядок оберіть рядок із податкової, у якому вам необхідно виконати коригування. Оберіть Причину, наприклад, зміну ціни. А у колонці Коригування оберіть що саме ви коригуєте: ціну чи кількість. Після цього ви можете відкоригувати, наприклад, ціну за одиницю.

Odoo • Image and Text

Додайте всі інші рядки з податкової за необхідності та відкоригуйте їх. Після завершення коригування натисніть Зберегти → Підтвердити

Тепер ви можете завантажити документ коригування ПН у форматі XML та завантажити його у кабінет платника податків. Після цього на Розрахунку коригування до ПН натисніть Відправлено в ЄРПН. А після його реєстрації → Зареєстровано в ЄРПН

Увійти залишити коментар
Нарахування та виплата заробітної плати в Odoo
Робота з модулем Зарплата