Бухгалтерська термінологія в Odoo
Введення до бухобліку в Odoo

Журнал
Журнал нагадує папку, в якій ви записуєте всі транзакції одного типу: всі заяви банківського рахунку, всі рахунки-фактури клієнтів, всі рахунки постачальників. Він використовується для організації подібних транзакцій разом.

Терміни оплати
Умови оплати описують, як і коли рахунок-фактура клієнта (або рахунок постачальника) повинна бути оплачена протягом певного часу. Наприклад: 30% прямих платежів, залишок коштів через два місяці.

Узгодження банківської виписки
Узгодження банківської виписки - це процес співставлення транзакцій із банківських записів із наявними елементами журналу або створення нових елементів журналу на льоту. Це процес перевірки, щоб гарантувати, що ваш банк і ваші записи в Odoo говорять про те ж саме.

Узгодження
Узгодження елементів журналу - це процес об'єднання кількох елементів журналу, як рахунок-фактура та платіж. Це дозволяє вам відзначати рахунки як оплачені. Це також корисно, коли порівнювати значення "отримані товари, але не за рахунками-фактури" та "відправлені товари, але не за рахунками".

Депозитна квитанція
Депозитні квитанції групують кілька платіжних доручень (як правило, чеки), які депонуються разом у банку одночасно. Це дозволяє легко узгодити з рядком банківської виписки, якщо він має один рядок депозиту.

Запис у журналі
Запис у журналі- це облікова операція, зазвичай пов'язана з фінансовим документом: рахунок-фактура, платіж, чек і т. Д. Журнал завжди складається зі щонайменше двох рядків, що описують тут як елементи журналу, чиї кредитні або дебетові рахунки. Сума кредитів усіх елементів журналу повинна дорівнювати сумі їхніх дебетів, щоб запис був дійсним.

Елемент журналу
Рядок запису журналу з грошовим дебетом або кредитом, пов'язаним із певним обліковим записом.

Аналітичний облік
Інколи називаються облік витрат - це облік, який не є планом рахунків і дозволяє відстежувати витрати та доходи. Аналітичний облік зазвичай складається з проектів, відділів тощо для аналізу витрат компанії. Кожен елемент журналу публікується у плану рахунків та може бути опублікований в аналітичному обліку з метою звітування або аналізу.

Аналітичні записи
Витрати або доходи, розміщені на аналітичних облікових записах, зазвичай пов'язані із записами журналу.

Квитанція про продаж
Квитанція або інший документ, виданий магазином або іншим продавцем, який описує подробиці покупки (сума, дата, відділ тощо). Прибуток від продажу звичайно використовується замість рахунків-фактур, якщо продаж здійснюється готівкою у магазині.

Основні засоби
Майно, що належить компанії, зазвичай з корисним життям більше одного звітного періоду. Управління Засобів Odoo використовується для управління амортизацією активу протягом певного часу. Типові приклади - це капітальне обладнання, транспортні засоби та нерухомість.

Доходи майбутніх періодів
Використовуються для визнання доходів від продажу послуг, які надаються протягом тривалого періоду часу. Якщо ви продаєте 3-річний контракт на технічне обслуговування, ви можете використовувати механізм доходів майбутніх періодів, щоби визнати 1/36 доходу кожен місяць, поки термін дії контракту не закінчиться, замість того, аби прийняти його спочатку або наприкінці.

Схема оподаткування
Визначте податки, які слід застосувати для певного клієнта/постачальника або рахунку-фактури. Приклад: якщо деякі клієнти отримують вигоду від конкретних податків (державні, будівельні компанії, компанії ЄС, які піддаються сплаті ПДВ, ...), ви можете призначити їм схему оподаткування, а правильний податок буде обраний відповідно до товарів, які вони купують.

Увійти залишити коментар
Бухгалетрія в Odoo
Як Odoo робить ставку на типові рахунки та транзакції